Implantologie

Implantologia mileniului trei indeplineste visul comun al medicilor si al pacientilor si anume reconstituirea patrimoniului dentar pierdut in mod analog celui natural, fara a mai fi nevoie sa apeleze la protezele mobile sofisticate si incomode pentru pacient (placile dentare sau protezele scheletate) sau la puntile fixate pe dintii sanatosi, proximali celor pierduti. Contrar parerii comune a multor pacienti, majoritatea interventiilor implantologice nu sunt nici dificile, nici dureroase, cu un procentaj ridicat de succes si un cost justificat.

Ce este implantologia dentara?

Implantologia dentara consta in inserarea in osul maxilar sau mandibular a unui mic surub de titan care, odata osteointegrat, va putea suporta un dinte artificial apt sa execute functiile unui dinte natural. Plasarea implantului se va face dupa ce locul extractiei s-a vindecat sau imediat dupa extractie, prin intermediul unei interventii chirurgicale nu foarte complicata.

Cum e facut un implant dentar?

De cele mai multe ori, implanturile dentare din titan sunt fie cilindrice, fie conice, au diferite lungimi si diametre, astfel incat sa poata fi adaptate configuratiei segmentului osos disponibil pentru insertie. Dupa o perioada de timp, necesara integrarii in os, pe implantul dentar este asezata o alta piesa metalica, si anume bontul protetic, deasupra caruia medicul poate plasa coroana ceramica, puntea sau proteza dentara ce va inlocui dintele sau dintii lipsa.

Cine poate beneficia de implanturi dentare?

In principiu, orice pacient caruia ii lipseste unul sau mai multi dinti poate apela la implantul dentar. Exista insa si niste limite, date de cantitatea si calitatea osului receptor, pozitia sinusului maxilar sau a unor vase si nervi. Se va tine de asemenea cont daca pacientul este inca in perioada de crestere sau de eventuale probleme legate de starea generala de sanatate (sunt contraindicate implanturile la pacientii care sufera de diabet, anumite afectiuni ale sangelui sau ale tesutului osos, etc.). Astfel, inainte de plasarea implanturilor dentare, medicul va indica efectuarea unui set special de radiografii dentare, precum si analize ale sangelui.